FA-KUPA BLOG

Nem gól ez, csak Kapufa. Nem jár érte FA-kupa

Dzsudzsák Balázs, azaz Джуджак Балаж

2012. január 12. 16:35 - l.skywalker

Mielőtt bármibe is belekezdenék, szeretném bevallani, hogy én szurkolok Balázsnak, de ami ezután következik az éppen az elmúlt 3 nap történéseiből fakadóan lett világos és sajnos vagy szerencsére egyértelmű.

Tavaly júniusban már szinte minden valamirevaló magyar focidrukker azzal foglalkozott, hogy vajon a sportág legígéretesebb magyar tehetsége melyik neves európai TOP ligában fog landolni. Tényként volt kezelhető, hogy formája és játéka alapján nem maradhatott a PSV-ben, sokkal jobb jövőt vizionált neki öreg, fiatal - nő és férfi. Mindenki tudta, hogy Balázs nagy dobása jön. Ha rákeresünk a transfermarkt.de oldalon, akkor sok-sok név van még mindig a tavaly nyári pletykákból. Felsorolás szintjén: Atletico Madrid, Fenerbahce, Palermo, Liverpool, Lille, Juventus és végül a "nagy dobás" az Anzsi. Hatalmas dobás volt végül a bejelentés, de inkább mi dobtunk. Hátast.

Mielőtt bármibe is belekezdenék, szeretném bevallani, hogy én szurkolok Balázsnak, de ami ezután következik az éppen az elmúlt 3 nap történéseiből fakadóan lett világos és sajnos vagy szerencsére egyértelmű.

Tavaly júniusban már szinte minden valamirevaló magyar focidrukker azzal foglalkozott, hogy vajon a sportág legígéretesebb magyar tehetsége melyik neves európai TOP ligában fog landolni. Tényként volt kezelhető, hogy formája és játéka alapján nem maradhatott a PSV-ben, sokkal jobb jövőt vizionált neki öreg, fiatal - nő és férfi. Mindenki tudta, hogy Balázs nagy dobása jön. Ha rákeresünk a transfermarkt.de oldalon, akkor sok-sok név van még mindig a tavaly nyári pletykákból. Felsorolás szintjén: Atletico Madrid, Fenerbahce, Palermo, Liverpool, Lille, Juventus és végül a "nagy dobás" az Anzsi. Hatalmas dobás volt végül a bejelentés, de inkább mi dobtunk. Hátast.

Ha visszaemlékezünk a 2 korábbi nagy kacsára (Real Madrid, Arsenal) vagy a szereplésre a Marca címlapján, akkor még így bő fél év távlatában is csak azt tudjuk mondani, hogy WTF? Pislogtam mikor a Four Seasons beli sajtótájékoztatón bejelentette Balázs, hogy Dagesztánba igazol. Számtalan poszt, írás, kritika és vélemény született azóta. De ezen nem lehet napirendre térni. És leginkább Balázs tehet róla, hogy állandóan kétségbe vontuk, hogy Ő maga jó döntést hozott-e, hiszen az elmúlt hónapokban játék vagy eredmény helyett a médián keresztül próbált magát minket meggyőzni arról, hogy ez egy tudatos, szakmailag megfontolt karrierista döntés volt. Volt a francokat. Nem bántjuk Balázst, hiszen ki ne mondaná azt, hogy annak a csapatnak már csak a keretében lenni megéri, ahol R. Carlos vagy Diego Tardelli van. 24 évesen valószínűleg az adott fizetésért cserébe én is azt mondtam volna, hogy oda igazolok, ha közben Messi masszírozza a bal... lábamat és közben rimánkodik, hogy menjek a Barcába (erős költői túlzás, de megengedett). Balázs teljesen beleélte magát. Ő igazán nagy váltásnak élte meg ezt a saját személyes életében, de véleményem szerint ez az eufória nem lett úrrá rajta, ha a karrierjét vette figyelembe. De megnyugtathatta magát, hogy jó lesz, hiszen ahol ennyi lehetőség van, ott nagyon nagy hiba nem lehet. Elment Moszkvába és rákészült, hogy baloldali felfutásaival és egyéni megoldásaival Ő bizony bebizonyítja, hogy ez a Mahacskala bizony egy Olyan csapat. De sajnos az élet igazolta az ő rossz döntését. Augusztusban 4 meccsen mindössze 232 percet játszott, az utolsó FK Rostov elleni mérkőzésen 10 perc után kulcscsonttöréssel vitték le a pályáról (ez volt az első meccs amit élőben néztem... fogtam is a fejem, hogy: Jajj Balázs, jajj Balázs. Mahalacska, mi?) Borítékolható volt a többhetes lábadozás, miközben megérkezett Eto'o és Zhirkov. Előbbi érkezése még Balázs jó döntését igazolta, utóbbi már inkább kicsit elgondolkodhatta. Szeptemberben távozott a csapat éléről Gadzhi Gadzhiev vezetőedző, posztját ideiglenesen R. Carlos vette át. És innentől kezdve szerintem már Balázs is tudta, hogy ez nem 1-2 év lesz, míg ez a csapat pénzt nem sajnálva állandó európai kupaszereplő lesz és akár orosz bajnok. De még azért megpróbálta a Fókuszon keresztül erről meggyőzni magát a nagyközönséget egy szeptemberben forgatott (!) de novemberben leadott riporttal. (Vivá 'la RTL). Ha valakit érdekel a semmitmondó bulvársport kompozíció, itt megnézheti:

8:51-nél hangzik el az a pár mondat, amiért most vissza lehetne dobni a labdát Balázsnak. Az interjúban korábban végigsorolja (7:40-től), hogy miért az Ő karrierjének a csapata ez a dagesztáni ex nyugdíjas sztárokkal teletűzdelt igazán város és otthon nélküli alakulata. És érdemes megfigyelni, hogy csak jövőidőben, távlati pozitívumokat tud felsorolni. Csapong az igazság és a valóság között. Nem mondhat mást, csak azt amit mondania kell. Ha akkor bevallotta volna, hogy: Háát figyeljetek, bevallom, lehet, hogy mégsem volt jó döntés idejönni, akkor rögtön mellé állt volna a közvélemény. De nem. Ő még szeptemberben novemberben is szajkózta, hogy azért jó az Anzsi, mert Anzsi. Roberto Carlos, Samuel Eto'o. Dagesztán és klubelnök. Majd stadion, majd bajnokság... De valami mégsem lehetett az igazi.

Kedden robbant a bomba. Balázs a rivális (mert mi más) Dinamo Moszkvához igazol. Rekordösszegért, 19 millió euróért, ami pletykák szerint a szerződésében rögzített kivásárlási ára. A transzfer meg is történt, Balázs ma délután 4 évre alá is írt a fővárosiakhoz. Rekord ez a Magyar Labdarúgás történelmében, rekord Balázs karrierjében és rekord a Mahacskala, valamint a Dinamo történelmében is. Ugyanis játékosért a Dinamo ennyit még nem adott, a Mahacskala ennyit még nem kapott, Balázsért és Magyar Labdarúgóért ennyit még senki nem fizetett. Én nem mennék bele abba, amibe a bulvár és a félbulvár sajtó belement, hogy kiket előzött meg ezzel Balázs akármilyen listán. Csak szeretnék pár kérdést megválaszolni, ami felmerül bennem.

Ha szeptemberben/novemberben még arról beszélt Balázs, hogy a Mahalacska a jövője minden szempontból, akkor miért döntött úgy, hogy ilyen rövid idő után mégis az első jó lehetőségre igent mond?

Tegyünk tiszta vizet a pohárba. Egy átigazolás sikeressége 3 igenen múlik.

1. Kell lennie egy egyértelmű megkeresésnek, ami a Dinamo részéről egy igennel kellett kezdődnie:

- Igen, szeretnénk leigazolni Dzsudzsák Balázst, a Stars & Friends játékosügynökséggel tárgyalva az Anzsi Mahalacskától ennyi és ennyi pénzért.

2. A játékos tulajdonjogát birtokló csapatnak, jelen esetben az Anzsinak erre a megkeresésre igent kell mondania, hogy megvalósulhasson a transzfer:

- Igen, kedves Dinamo Moszkva. Ennyi és ennyi pénzért engedélyezzük, hogy megvásároljátok tőlünk Dzsudzsák Balázs játékjogát, ha az említett játékosügynökséggel tárgyalva sikerül közös álláspontra jutnotok. (Itt a kis apróságokon kívül leginkább a MATEK az érdekes álláspont, hogy Balázs mit kér, mit ajánl a Dinamo és hogy melyikük miből hajlandó engedni)

3. És a Dinamo - Stars&Friend/Dzsudzsák tárgyalás végén a játékos/játékosügynök részéről kell elhangoznia egy egyértelmű igennek arra vonatkozóan, hogy a rögzített feltételek mellett szerződést hajlandóak kötni a Dinamoval:

-Igen, én Dzsudzsák Balázs a megállapodott feltételek szerződésben foglalása esetén aláírom azt és a továbbiakban a Dinamo alkalmazottja leszek.

Természetesen korábban Balázs átesik orvosi vizsgálaton, ez az első kritérium, majd aláírja a szerződést a Dinamo-val, a Dinamo átutalja az ennyi és ennyi pénzt a Mahalacskának és kész is. Mondhatni ilyen egyszerű, na de akkor a fenti kérdés fényében mégis hogy lehet, hogy a 3. pont is ilyen simán bekerült a folyamatba? Hogyan tudta Balázs a dagesztáni Disneyland-et elcserélni bármilyen másra, ha egyszer ő itt lehetett volna a helyi kiskapusi Ronaldo? Hiszen fél évig gyözködte magát a közvéleményt, hogy neki az Anzsi több mint egy állomás a karrierjében. Ő valójában azt mutatta, hogy mindig is egy ilyen csapatba vágyott. És most mégis ilyen hirtelen megváltozott a véleménye?

A válasz pedig nem lehet más csak az, hogy mostanra Balázs érezte, hogy mégsem az Anzsi lesz az a csapat, ahonnan ő karriert fog tudni csinálni. És hát szép meg jó, hogy sokat lehet keresni, de mit csináljon, ha mégsem szeretik annyian mint a PSV-ben? Szerintem a Dinamo megkeresése őt is váratlanul érte, de nem mérlegelt sokáig, ha 24 órán belül elfogadta a feltételeket (amik szerintem nem ütik meg az Anzsi szintjét aka. nem keres annyit). Balázs megkapta a hírt, itt a Dinamo:

- Most mit csináljak? Most mit csináljak? Nézzük:

Pozsitív:

  • Itt van R. Carlos
  • Itt van Eto'o
  • Van sok pénz
  • Van sok pénz
  • Van sok pénz

Nözsatív:

  • Nincs edző
  • Itt van R. Carlos
  • Itt van Eto'o
  • Itt van Zhirkov
  • Nem vagyunk európai kupás helyen még

- Megyek a francba a Dinamo-hoz, mert a pénz nem minden és végre én is érett döntést tudok hozni.

A válasz tehát az, hogy Balázs már kezdett elbizonytalanodni amikor a semmiből jött a Dinamo ajánlata, és elgondolkozott, hogy ez egy jel, hogy talán mégis hiba volt az Anzsiba igazolni. Elfelejtei ezt az időszakot majd szépen mindenki, mintha meg sem történt volna volna az elmúlt fél év.

Fog-e annyit keresni Balázs a Dinamo-ban, mint keresett az Anzsiban?

Véleményem szerint ugyanazt a fizetést nem tudta neki megajánlani a Dinamo. Habár nem kell szégyenkeznie valószín a mostani miatt sem, de én úgy érzem, hogy Balázs itt végre inkább a karrier javára döntött és végre ki tudta azt mondani, hogy:

-Játszani, focizni, sikereket elérni akarok, nem pedig strandpapucsban milliókat kaszálni.

Be fog-e tudni illeszkedni új csapatában így a bajnokság közepén?

A Dinamo játékosai közt a legjobbak Kuranyi, Samedov, Fernandez, Misimovic, Voronin, Wilkshire, akik közül többen megjártak erős bajnokságokat, de a dzsudzsáki poszton csak 3 játékos jön szóba, akik közül, hát egyik sem túl nagy név.

Alan Gatagov (20 éves, Orosz) - A 20 éves Alan a Lokomotiv Moszkvától érkezett tavaly augusztusban, de annak ellenére, hogy a riválisnál 9 meccsen is pályára lépett és 2 gólt is szerzett, a Dinamo-nál még nem sikerült bemutatkoznia. Balázsnak így nem riválisa.

 

 

 

Andrey Karyaka (33 éves, Orosz/Ukrán) - A szezon kezdetén övé volt a bizalom ami a bal oldalt illeti. Ő klasszikusan a bal oldalon játszott támadóan, felfutóban, de teljesítménye nem volt megfelelő, mivel 11 lejátszott mérkőzés után posztjára igazolták a Bate Boriszov 23 éves fehérorosz válogatott középpályását, Pavel Nekhajchik-ot. Andrey így nem lehet Balázsnak ellenfél hiszen már augusztus óta nem játszik a csapatban, kvázi egyenlő feltételekkel indulnak, habár Balázs kora és tehetsége biztató vele szemben.

 

Pavel Nekhajchik (23 éves, Fehérorosz) - A Bate Boriszov-tól igazolt fehérorosz válogatott focista akit említettem, tavaly szeptembertől novemberig 6 mérkőzést játszott a bal oldalon. Ezen mérkőzéseken kezdetben kezdő volt és végig játszott, majd le-le cserélték a végén pedig már csak be-be cserélték. Összesen 1 gólt szerzett és az utolsó 2 meccsen már kezdő sem volt.

 

 

Aleksandr Kokorin (20 éves, Orosz) - Ő a bal szél Joly Joker-e a Dinamo-nál, mert a fent említett 3 spíler helyett az utolsó 2 mérkőzésen már őrá volt bízva az oldalsó játék, annak ellenére, hogy ő inkább csatár és 24 meccsen 3 góllal már kisegítette csapatát ill. az említett 2 meccsen is egyszer betalált, de mivel ez nem az ő posztja így kijelenthető, hogy a Dinamo-nál Balázsnak nincsen igazán ellenfele ami a bal oldalt illeti.

 

Ezek fényében megválaszolható, hogy a játékba hamar be fog tudni illeszkedni, mert nagy szükség lesz rá, és ismerve Balázst, ha játszhat akkor kihozza magából a legjobbat, hamar megszereti a közönség és a társak is kedvelni fogják, főleg ha sok jó labda fog tőle középre érkezni!

Harmadik és egyben utolsó kérdés: Mindezek fényében hiba volt-e Balázstól, hogy tavaly nyáron az Anzsi-hoz igazolt?

Egyszerre volt hiba és egyszerre volt jó döntés. Hiba volt, mert az Anzsi nem volt pálya a jövőt illetően, viszont jó döntésnek bizonyult, mert különben sosem ismerte volna fel a lehetőséget benne a Dinamo Moszkva. Én tudom, hogy ez nem egy Juventus vagy egy Liverpool, de azért már régen nem egy Anzsi vagy egy Debrecen. Az orosz Premjer Liga története legkeményebb szezonját éli és ebben a szezonban a Dinamo Moszkva jelenleg a harmadik, BL selejtezős helyen van, 1 pontra lemaradva a második CSZKA Moszkvától, aki már BL csoportkörös helyet foglal el. A hátralévő 12 meccsen a felsőházi rájátszásban nagy szükség lesz Balázsra, hogy a jó helyezésüket tartani tudják vagy feljebb lépjenek. És valljuk be idegenben a Zenit vagy a CSZKA moszkva ellen mindent meg kell tenniük a pontszerzésért és én bízok abban, hogy Balázs éppen most fogja régi eindhoveni játékát újra feléleszteni és fog bolondot csinálni az orosz védőkből. Ő erre képes, bebizonyította már többször is és ha jó évet produkál akár ismét hamarosan csapatot válthat, de talán végre egy igazi nagy európai csapatért, és nem csak pletyka szinten.

Folytatás március 3-án Moszkvában éppen Balázs (ex)csapata ellen, az Anzsi ellen. Reméljük ott már minden további kérdésre választ kapunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fakupa.blog.hu/api/trackback/id/tr247769442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása